Jadłonomia. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan - Marta Dymek - recenzja

„Jadłonomia” to pierwsza książka Marty Dymek, autorki najsłynniejszego bloga na temat kuchni roślinnej. Pozycja doczekała się już kontynuacji i dodruków, a blogerka nadal prowadzi działalność w Internecie. W papierowej części bloga Marta Dymek zawarła ponad sto przepisów na wegańskie posiłki.

Książka jest pięknie wydana, zaopatrzona w zdjęcia prawie każdego dania oraz oryginalną wkleję. Cała szata graficzna zasługuje na uznanie, ale to nie jest najważniejsze. Liczy się przede wszystkim treść, która jest pełna ciekawych, łatwych do zrealizowania pomysłów. Ceny przepisów mogą zaskoczyć, jedne pozytywnie, a inne negatywnie. Tom zaopatrzony został w przepisy podstawowe, czyli bazy do innych dań. Szczególnie ważny jest wstęp, w którym kucharka opisuje główne założenia wegańskiej kuchni. Wśród wielkiej ilości przepisów, najbardziej zaskakują: grochówka (bez mięsa!), tofurnik czekoladowy, gulasz z tempehu i batatów oraz spaghetti z cukinii. Przepisy na desery, napoje, śniadania, kolacje, każdy znajdzie coś dla siebie. Każdy, niezależnie od tego, czy je produkty pochodzenia zwierzęcego, czy nie.


Najbardziej zaimponował mi profesjonalizm Marty Dymek i Wydawnictwa Dwie Siostry promieniujący od tej książki. Trud bezwarunkowo się opłacił. Myślę, że każdy wegan powinien mieć to wydanie na swojej półce… w swojej kuchni! Można nazwać ją klasyką polskiej kuchni roślinnej. Smaczne dania przypadną do gustu nawet największym mięsożercą.




Agnieszka, lat 17


Książka wydana przez Wydawnictwo Dwie Siostry 

Książka zakupiona do biblioteki szkolnej w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa

Komentarze