Nicola Temple to biolożka, działająca na rzecz ochrony natury oraz autorka książek popularnonaukowych. Po przepracowaniu dziesięciu lat w zawodzie biologa konserwatorskiego zajęła się wyłącznie pisarstwem. Jak na razie jest autorką trzech książek, w tym pozycji pt.: „Najlepiej spożyć przed…”.
„Najlepiej spożyć przed… Czyli o tym, co masz na talerzu” to książka popularnonaukowa, która ma sprawić, że będziemy racjonalnymi konsumentami, a ocena żywności przetworzonej nie będzie stanowiła dla nas problemu. Nicola podchodzi w racjonalny sposób do opisania nam, co zawierają gotowe posiłki, jak można opóźnić psucie się warzyw i owoców, a także jakie zastosowanie w przetwórstwie jedzenia ma nanotechnologia. Możemy również dowiedzieć się, jak na ewolucję pokarmów wpłynęły interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo czy wojna.
Styl pisania autorki jest sam w sobie lekki i przyjemny do czytania, a język i niektóre słowa użyte w tekście, pomimo tego, że nie używamy ich w codziennym życiu, są w większości zrozumiałe. Uważam, że tematy poruszone w tej książce są ciekawe oraz dobrze opisane, a czytanie nie wymagało skupienia i działało bardzo odprężająco. Polecam „Najlepiej spożyć przed…” tym którzy nie są nadmiernymi fanami powieści z fabułą, a lubią czerpać wiedzę z książek.
E.H.
Książka wydana przez
Komentarze
Prześlij komentarz